Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، کرونا از حدود 20 ماه پیش تاکنون با پنج جهش مردم را در سراسر کشور درگیر کرده و هر جهش، یک مشکل نو برای مردم به وجود آورده است؛ این بار، در واریانت‌های جدید مشکل عفونت «قارچ سیاه» چهره این ویروس مرگبار را تاریک‌تر کرده است.

موکورمایکوزیس یا همان قارچ سیاه بیماری است غیر ویروسی که از فردی به فرد دیگر منتقل نمی‌شود اما برای جلوگیری از ابتلا به آن باید از اطلاعات کافی برخوردار باشیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ر بار که این ویروس رنگ عوض می‌کند، ترس در وجود افرادی که وحشت از این میهمان ناخوانده کنگر خورده و لنگر انداخته دارند، بیشتر می‌شود.

این بار قارچ سیاه، بازی رنگ کروناست که به‌ نوعی عفونت قارچی است که افراد دارای سیستم ایمنی پایین و بیماران دیابتی و فشارخون بالا را بیشتر درگیر می‌کند.

نشانه‌ها به بخشی از بدن آلوده‌شده بستگی دارد. این بیماری معمولاً سینوس‌ها و مغز را آلوده کرده و منجر به آبریزش بینی، تورم و درد یک‌طرفه صورت، سردرد، تب و بافت‌مردگی می‌شود. انواع دیگر بیماری ممکن است ریه‌ها، معده و روده‌ها و پوست را آلوده کند.

در خصوص بیماری قارچ سیاه و اطلاعات پیرامون آن با دکتر صدیق جدیدالاسلام متخصص بیماری‌های داخلی و معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت‌وگو کردم که در ادامه شرح آن آمده است.

فارس: بیماری قارچ سیاه چیست؟

موکورمایکوزیس که قبلاً بانام زیگومیکوزیس و گاهی قارچ سیاه نیز نامیده می‌شد، یک عفونت قارچی جدی است که عموماً در افرادی که سیستم ایمنی ضعیف‌تری داشته و توان مبارزه کمتری با عفونت دارند بروز می‌کند.

همزمان با شیوع قارچ سیاه در کشور این بیماری در استان کردستان نیز مشاهده شد و اولین مورد آن در 4 شهریور در شهرستان سنندج گزارش شد.

این بیماری از قبل کرونا هم وجود داشته و با بشریت همراه بوده است اما بعد از شیوع کرونا این بیماری نیز در جامعه گسترش زیادی یافت.

قارچ سیاه به‌عنوان یک بیماری فرصت‌طلب شناخته‌شده است. قارچ سیاه یک عفونت قارچی غیرمسری و قابل‌درمان است که در افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، فشارخون بالا و نقص سیستم ایمنی دارند بیشتر نمایان می‌شود، همچنین تضعیف سیستم ایمنی براثر ابتلا به کرونا در افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند، ممکن است منجر به ابتلا به قارچ سیاه شود.

فارس: علائم بیماری موکورمایکوزیس چیست؟

علائم بیماری قارچ سیاه بستگی به بخشی از بدن که قارچ در آن رشد می‌کند می‌تواند متفاوت باشد.

این بیماری بیشتر سینوس‌ها و چشم شخص را درگیر می‌کند و علائم اولیه در بیماران مبتلابه قارچ سیاه دوبینی، تاری دید و مورمور شدن اعصاب صورت است.

در برخی از افراد نیز ترشحات خلطی و سیاه‌رنگی در بینی افراد مشاهده می‌شود. برای تشخیص بیماری نمونه‌ای از مخاط فرد مشکوک به این بیماری گرفته‌شده و بعد از ارائه به پاتولوژی و در صورت تائید، شخص به‌عنوان فرد مبتلابه موکور شناخته می‌شود.

درصورتی‌که پوست تحت تأثیر این قارچ قرارگرفته و آلوده‌شده باشد، آن قسمت ممکن است تاول‌زده قرمز یا متورم شود.

فارس: چه افرادی در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند؟

بیماری قارچ سیاه در برخی از بیماران کرونایی دیده می‌شود که متأسفانه به علت تزریق کورتون ها و یا وضعیت بیماری خود فرد ممکن است زمینه بروز بیماری قارچ سیاه شکل بگیرد.

مصرف زیاد کورتون نیز باعث بروز قارچ سیاه در مبتلایان به کرونا می‌شود. وقتی‌که فرد مبتلابه کرونا، قند خون و سطح اکسیژنش بالا باشد، بروز قارچ سیاه به‌ویژه در ناحیه سینوس‌ها، مغز و چشم زیاد خواهد بود و باعث شعله‌ورشدن بیماری می‌شود.

کرونا عامل اصلی شیوع قارچ سیاه است و ابتلا به کرونا منجر به تضعیف شدن سیستم ایمنی فرد می‌شود و همچنین داروهای تجویزشده برای کرونا ویروس نیز به‌نوعی کاهش سیستم ایمنی را به دنبال دارد.

کرونا، مصرف داروهای تضعیف‌کننده سیستم ایمنی و درنهایت ترس و استرس 3 عامل اصلی در ایجاد این بیماری است.

فارس: وضعیت بیماری قارچ سیاه در کردستان چگونه است؟

از ابتدای شیوع این بیماری در استان تاکنون 31 مورد مبتلابه قارچ سیاه در استان کردستان شناسایی‌شده که از این تعداد در حال حاضر تنها 16 نفر در بیمارستان بستری هستند.

2 نفر نیز به دلیل درگیری شدید چشمی به تهران اعزام شدند و در این مدت هم 4 نفر در اثر وخامت حال فوت‌ شده‌اند.

قرار نیست تمام افراد مبتلابه بیماری قارچ سیاه نقص عضو شوند و گواه این موضوع این است که تاکنون 9 بیمار مبتلابه قارچ سیاه بعد درمان کامل از بیمارستان ترخیص شده‌اند.

قارچ‌ها گونه‌های مختلفی دارند و حتی برخی‌ها با پماد درمان می‌شود اما قارچ سیاه یا همان قارچ فرصت‌طلب به‌محض ضعیف شدن بدن فرصت رشد پیدا می‌کند و در بدن رشد می‌کند.

فارس: راه درمان قارچ سیاه چیست؟

چنانچه این بیماری خطرناک زودتر شناسایی شود، تشخیص و تجویز سریع درمان ضد قارچی مناسب برای بهبود بیماران مبتلابه قارچ سیاه اهمیت دارد.

همان‌طور که اشاره شد موکورمایکوزیس یک عفونت بسیار حاد و جدی است که نیاز مبرم به درمان ضد قارچی دارد.

 علاوه بر این، درصورتی‌که درگیری شدید قسمتی از بدن باید از طریق جراحی ناحیه آلوده برداشته شود تا با سایر قسمت‌های دیگر آسیب وارد نشود.

برخی از اوقات نمی‌توان این بیماری را کنترل کرد و در این حالت صورت بیمار به‌شدت درگیر می‌شود که چاره‌ای جز تخلیه قسمت درگیر شده بیمار برای متخصصان گوش، حلق و بینی باقی نمی‌ماند.

درمان بیماران مبتلابه قارچ سیاه توسط یک گروه تیمی متشکل از متخصص عفونی، متخصص گوش حلق و بینی، متخصص چشم و متخصص داخلی صورت می‌گیرد.

کار متخصص گوش، حلق و بینی به‌گونه‌ای است که ابتدا وارد سینوس‌ها شده و قارچ‌های مستقر در سینوس هارا برداشته تا قارچ به دیگر نقاط بدن سرایت نکند.

فارس: آیا این بیماری درمان دارویی دارد؟

«آمفوتیریسین» از داروهای مؤثر در درمان این بیماری است که بعد از شیوع بیماری قارچ سیاه در کشور کمبود بود اما اکنون این مشکل رفع شده است.

درگذشته این قارچ شیوع زیادی نداشته و درنتیجه آمادگی برای ارائه این‌همه دارو در کشور نبود اما حجم بالای بیماران در این زمینه باعث شد که نیاز به مصرف «آمفوتیریسین» در سطح کشور افزایش یافت.

شاید برای تهیه دارو و درمان بیمار کار را با تأخیر چندساعته شروع کرده باشیم اما این مشکل اکنون حل‌شده است و به دستور وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و حمایت‌های نظام تعدادی از شرکت‌ها و کارخانه‌های داروسازی اقدام به تولید این دارو در حجم انبوه کرده‌اند.

هزینه داروی درمانی این بیماران بسیار بالاست. بر اساس برآوردهای انجام‌شده یک مریض مبتلابه قارچ سیاه ممکن است در طول روز نیاز به 8 ویال داشته باشد که در اوایل هزینه هر ویال 5 میلیون تومان بود والان که این دارو به تولید انبوه رسیده هزینه‌ها نیز کاهش‌یافته است

درمجموع درمان این افراد برای بیمارستان‌ها هزینه زیادی را دربرمی گیرد و افراد مبتلابه قارچ سیاه طول درمان زیادی دارند به‌گونه‌ای که متوسط 6 تا 8 هفته در بیمارستان بستری می‌شوند.

بعد از ترخیص از بیمارستان نیز این بیماران باید تا 8 هفته در منزل نیز تحت درمان قرار گیرند.

فارس: درصد کشندگی این بیماری چقدر است؟

در افراد مبتلابه قارچ سیاه که سیستم بدنی آن‌ها ضعیف شده 50 درصد احتمال مرگ‌ومیر وجود دارد.

این درصد بدین معنی نیست که در میان جامعه 50 درصد افراد مبتلابه کرونا جان خود را از دست می‌دهند بلکه بدین معنی است افرادی که به دلیل پایین بودن سیستم ایمنی و یا مصرف داروهای ناشی از مبتلابه کرونا که خود سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کند مرگ و میر تا 50 افزایش می‌یابد.

لازم است تا مردم در عین آگاهی کامل و به‌روز بودن در خصوص این بیماری، اما از ایجاد ترس و دلهره در خود و دیگران جلوگیری کنند.

فارس: قارچ سیاه چه زمانی از بین می‌رود؟

درصورتی‌که کرونا در جامعه مهار شود اتفاقات بعدازآن نیز به‌شدت کاهش می‌یابد که قارچ سیاه نیز یکی از آن‌هاست.

قسمت اعظمی از هزینه دارویی این بیماران بر عهده خود بیمارستان است و تا زمانی که بیمار در بیمارستان بستری باشد بسته به نوع بیمه تنها قسمت کمی (فرانشیز) توسط خود فرد پرداخت می‌شود.

بعد از ترخیص بیمار از بیمارستان هزینه درمان و دارو کاملاً بر عهده شخص بیمار است و مدت‌زمان بستری فرد مبتلابه قارچ سیاه بر اساس صلاح‌دید تیم درمان و متخصصین شخص است.

فارس: بعد از درمان، این بیماران نیاز به مراقبت خاصی دارند؟

عمده‌ترین مراقبت‌ها در این بیماران به طول درمان آن‌ها در بیمارستان برمی‌گردد اما نباید از مراقبت‌های بعد از ترخیص از بیمارستان نیز غافل شد.

در دوره بعد از درمان در منزل نیز باید شخص بدون هماهنگی با پزشک خود هیچ دارویی مصرف نکند و از مصرف داروهایی نیز که منجر به کاهش سیستم ایمنی بدن می‌شود جدا خودداری کند.

بیشترین توصیه ما این است که این افراد مدام و به‌صورت دوره‌ای تحت نظر پزشک باشند و در راستای تقویت سیستم ایمنی بدن خود تلاش کنند.

فارس: آیا شیوع قارچ سیاه در کردستان از سایر استان‌ها بیشتر است؟

باوجوداینکه بین وضعیت قرمز کرونا و شیوع قارچ سیاه رابطه مستقیمی وجود دارد اما این موضوع در کردستان صدق نمی‌کند چراکه بااطلاع رسانی درست و به‌موقع مردم نسبت به این بیماری آگاه شدند.

آمار موکور ما داستان کردستان به‌هیچ‌وجه از سایر استان‌ها بالاتر نیست چراکه تعداد مبتلایان به قارچ سیاه در برخی استان تا 100 و در برخی شهرهای بزرگ تا 150 نفر نیز رسیده است.

نکته پایانی اینکه...

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های عفونی آمریکا می‌گوید قارچ سیاه در کپک و مواد آلی پوسیده در خاک وجود دارد و از طریق استنشاق یا بریدگی و زخم‌های پوستی وارد بدن انسان می‌شود و روی سینوس‌ها تأثیر می‌گذارد.

مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های عفونی آمریکا، نرخ مرگ‌ومیر ابتلا به این عفونت را ۵۴ درصد اعلام کرده که رقمی هشداردهنده است.

حال امیدواریم که با تسریع واکسیناسیون دیگر شاهد واریانت‌ها یا جهش‌های جدید کرونا در کشور نباشیم البته تسریع در واکسیناسیون همراه با رعایت پروتکل‌های بهداشتی از سوی مردم هنوز یک ضرورت است.

انتهای پیام/79/2330

منبع: فارس

کلیدواژه: قارچ کردستان بیماری درمان بیماری قارچ سیاه شیوع قارچ سیاه افراد مبتلابه قارچ سیاه قارچ سیاه سیستم ایمنی سینوس ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۸۳۷۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمار باورنکردنی بیماران مبتلا به دیابت در کشور

دکتر حسام‌الدین علامه با بیان اینکه آمار و ارقام حاکی از این است که ۱۵ تا ۳۴ درصد دیابتی‌ها در مدت‌زمان بیماری، به زخم‌های مزمن دچار می‌شوند، افزود: حدود ۱۵ درصد افراد دیابتی به زخم پا دچار می‌شوند و ۱۵ درصد این افراد نیز درجاتی از قطع پا را تجربه می‌کنند.

به گزارش ایسنا، وی با بیان اینکه زخم‌های مزمن ۳ دسته «عمده» و یک دسته «نادرتر» دارند، اظهار کرد: زخم‌های دیابتی در صدر دسته «عمده» قرار می‌گیرند؛ زخم‌های دیابتی، زخمی است که در صورت کنترل نشدن دیابت در افراد مبتلا به این بیماری در گذر زمان، ابتدا «نوروپاتی» و سپس زخم ایجاد می‌شود. اگر افراد مبتلا به دیابت از پای خود به خوبی مراقبت نکنند، در وهله نخست به «نوروپاتی» یعنی کاهش حس محیطی پا و در وهله دوم به زخم پای دیابتی مبتلا می‌شوند.

وی با بیان اینکه زخم‌های عروقی دومین عامل ابتلا به زخم‌های مزمن هستند، اظهار کرد: زخم‌های عروقی به ۲ دسته «ایسکمیک» (شریانی) و «وریدی» تقسیم می‌شوند. بررسی‌ها بیانگر این است که دیابت یکی از عوامل اصلی ایجادکننده زخم‌های شریانی است. همچنین زخم‌های وریدی به دلایل نارسایی‌های عروق وریدی مانند «واریس» ایجاد می‌شود. چاقی، نارسایی‌های قلبی‌عروقی و برخی از سرطان‌ها که در سیستم «لنف ادم» اختلال ایجاد می‌کنند نیز سبب ابتلا به زخم‌های مزمن وریدی می‌شوند.

علامه با بیان اینکه سومین عاملی که منجر به زخم‌های مزمن می‌شود، زخم‌های «فشاری» یا «بستر» هستند؛ افزود: طبیعی است که تعداد سالمندان یک جامعه با افزایش شاخص امید زندگی زیاد می‌شود. در چنین شرایطی، انتظار داریم بیماری‌هایی که منجر به استراحت مطلق سالمندان می‌شود به ویژه در سالمندانی که سکته کرده‌اند و دارای اختلالات حرکتی هستند و یکجانشین شده‌اند، منجر به زخم بستر یا فشاری شود. همچنین افرادی که دارای معلولیت هستند و به ناچار در یک وضعیت خاص قرار می‌گیرند، اغلب دچار زخم مزمن می‌شوند.

مدیر کلینیک دیابت، زخم و ترمیم بافت سازمان جهاد دانشگاهی علوم‌پزشکی تهران درباره زخم‌های مزمن «نادر» نیز گفت: برخی از سرطان‌ها منجر به زخم‌های مزمن می‌شوند که این زخم‌ها جزو موارد نادر زخم‌های مزمن هستند. همچنین برخی از بیماری‌های صعب‌العلاج می‌توانند زخم مزمن ایجاد کنند.

وی با بیان اینکه برآورد‌ها بیانگر این است که حدود ۰.۸ تا ۱.۵ درصد از افراد جامعه به زخم‌های مزمن دچار می‌شوند، خاطرنشان کرد: آمار و ارقام حاکی از این است که ۱۵ تا ۳۴ درصد از دیابتی‌ها در مدت‌زمان بیماری، به زخم‌های مزمن دچار می‌شوند. در حال حاضر، ۷ میلیون دیابتی در کشور زندگی می‌کنند؛ با توجه به جمعیت ۸۵ میلیون نفری کشور و احتمال ابتلای ۱۵ تا ۳۴ درصدی دیابتی‌ها به زخم پای دیابتی باید گفت به شرط در نظر گرفتن دیابت اثبات شده در حداقل ۷ میلیون نفر از جمعیت کشور، آنگاه حدود ۵۰ درصد از این افراد به «نوروپاتی» مبتلا می‌شوند.

مدیر کلینیک دیابت، زخم و ترمیم بافت سازمان جهاد دانشگاهی علوم‌پزشکی تهران ادامه داد: نوروپاتی منجر به بی‌حسی ناحیه پا می‌شود؛ در نتیجه افراد مبتلا به دیابت نه تنها متوجه تروما و آسیب‌های وارده به پا نمی‌شوند، بلکه فرایند درمان بیماری به دلیل مشکلات حسی و خون‌رسانی نامناسب کاهش می‌یابد.

وی درباره قطع عضو زخم پای دیابتی نیز، گفت: حدود ۱۵ درصد از افراد دیابتی به زخم پا دچار می‌شوند و ۱۵ درصد از این افراد نیز درجاتی از قطع پا را تجربه می‌کنند. درجات قطع عضو زخم پای دیابتی شامل قطع یک بند انگشت تا قطع کامل پا می‌شود. با توجه به جمعیت افراد دیابتی کشور و آمار و ارقام مربوط به قطع عضو زخم پای دیابتی می‌توان گفت، حدود ۲۰۰۰ نفر در کشور به صورت سالانه درجاتی از قطع عضو پا را تجربه می‌کنند.

دیگر خبرها

  • عکس| آخرین تصویر از بازیگر پایتخت پیش از فوت /دلیل مرگ
  • چند درصد ایرانی‌ها آسم دارند؟ بالاترین میزان ابتلا در این سن
  • ۵ روش از مؤثرترین درمان‌های مکمل در بهبود سرطان
  • چگونه به فاسیولا مبتلا می شویم؟
  • ۱۳ درصد ایرانی‌ها به آسم مبتلا هستند/ آسم چگونه درمان می شود؟
  • (عکس) آخرین تصویر از بازیگر پایتخت پیش از فوت
  • آخرین تصویر از بازیگر پایتخت پیش از فوت/ عکس
  • آخرین تصویر ملوک طلوع‌نژاد پیش از فوت/ عکس
  • ۷ میلیون مبتلا به دیابت در کشور/ آمار زخم‌های مزمن در دیابتی‌ها
  • آمار باورنکردنی بیماران مبتلا به دیابت در کشور